Virágok parazitái

Nagy a baj Kínában: méhek helyett kézzel porozzák be a virágokat

helminthiasis hélix emberi helminthiasis kezelés

Korábbi laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a nikotint és egyéb természetes vegyületeket tartalmazó nektár jelentősen csökkenti a paraziták számát a beteg méhekben, a mostani vizsgálat azonban azt is feltárta, hogy a fertőzött rovarok ki is használják a természet adta öngyógyítási lehetőséget - virágok parazitái a PhysOrg tudományos hírportálon.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem szegeződött a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttesre, az úgynevezett kaptárelhagyásra - amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken - ugyanakkor a paraziták is komoly fenyegetést jelentenek a poszméhekre és a háziméhekre nézve.

virágok parazitái

A Dartmouth College és a Colorado-Boulder Egyetem kutatói által vizsgált bélparazita például jelentősen befolyásolhatja a rovarok túlélését, szaporodását és táplálkozási szokását. Az Ecology című folyóiratban megjelenő tanulmány készítői azt vizsgálták, hogy a másodlagos növényi anyagcseretermékek egy csoportját alkotó iridoid-glikozidok milyen hatással vannak a poszméhek táplálkozására és a növények reprodukciójára.

A virágnektárban természetes módon előforduló iridoid-glikozidok elriasztják az őzeket és az egyéb növényevőket, virágok parazitái korábbi tanulmányok kimutatták, hogy gyógyító hatással vannak a parazitával fertőzött méhekre azáltal, hogy csökkentik a bennük lévő virágok parazitái számát.

jó féreg gyógyszer vélemények

A tanulmány készítői egy Észak-Amerika keleti részén előforduló növény nektárjának és pollenjének aukubin- illetve katalpol-koncentrációját mindkettő virágok parazitái glikozid módosítva tanulmányozták a poszméhek viselkedését. Az eredmények szerint az egészséges méhekkel szemben a bélparazitával fertőzött példányok azokat a növényeket részesítették előnyben, amelyekben a legmagasabb volt az iridoid-glikozidok szintje.

A szakemberek szerint virágok parazitái a virágok, amelyek nektárjában a legmagasabb volt az iridoid-glikozidok koncentrációja, jóval több pollent juttattak virágok parazitái virágokra a méhek látogatását követően, ami azt mutatja, hogy a nektár kémiai összetétele hatással lehet a növények reprodukciós sikerére.

a legjobb gyógyszer minden féreg számára

Lásd még