Platyhelminthes mozgásmód. PALEONTOLÓGIA. - jegyzet - - PDF Free Download

BIOLÓGIA ea. Állattan - PDF Ingyenes letöltés

Élő föld - ismeri otthonát. A földigiliszták felépítése és terjedése A polychaete kialakulása. A földigiliszták felépítése és terjedése Polychaeta osztály a szivárvány sörte minden színével. A szerpentin filodok Phyllodoce gyorsan úszik és feltérképeznek.

platyhelminthes mozgásmód

Tomopteris Tomopteris a hosszú oszlopán lógnak a vízoszlopban. A polychaetae osztálya különbözik a többi annulitól egy jól elkülönített fejszakaszban szenzoros függelékekkel és a végtagok jelenlétével - parapodia, számos ülőhellyel. Leginkább kétlakos. Fejlődés metamorfózissal. Általános morfofunkciós tulajdonság Külső szerkezet.

A polychaete férgek teste cephalic szegmensből, szegmentált törzsből és anális lebenyből áll. A fejet platyhelminthes mozgásmód fejlebeny prostomium és az orális szurke fereg szarmazasa perisztómia alkotja, ami gyakran nehéz fúzió eredményeként csomagtartó szegmenssel A száj ventrálisan helyezkedik el a perisztómián. Számos poliéttának szemében és érzéki függelékben vannak a fejük. Tehát a Nereidben, a fej prostomiumjában két szempár van, csápok - csápok és két szegmentált tenyér, a perisztomiumon egy száj van, alján több pár antenna van.

A platyhelminthes mozgásmód szegmensein páros oldalsó kinövések vannak párhuzamos mellékhatásokkal Ezek olyan primitív végtagok, amellyel a polihettek úsznak, másznak vagy beleakadnak a földbe. Platyhelminthes mozgásmód parapodia egy alaprészből és két lebengből áll - dorsalis nototopodia és hasi neuropodia. A parapodia alján a háti oldalon egy háti, a ventrális - hasi inakon pedig egy.

Ezek a polychaete szenzoros szervei. Egyes fajok esetében a dorsalis antennákat gyakran cirruszsiléssé alakítják. Platyhelminthes mozgásmód parapodákat kitinhez közeli szerves anyagból álló sörtékkel fegyverzik. A sörték között számos nagy aciklusos sörték vannak, amelyekhez az izmok belülről kapcsolódnak, ami parapodia és egy sörték kötegét mozgatja.

A poliétestek végtagjai szinkron mozgásokat hajtanak végre, mint az evező.

Használati útmutató

Egyes ásó vagy hozzátartozó életmódot hordozó fajok esetében a parapodia csökken. Izmos bőr táska   A poliétestek testét egyrétegű bőrhám borítja, amely vékony kutikulát rögzít a felszínen. Egyes fajoknál a test egyes részein ciliaris hám található hosszanti hasi csík vagy a szegmensek körüli ciliáris sávok. Az ülő polietusok mirigyhámsejtjei védőszarvcsövet képeznek, amelyet gyakran mész impregnálnak.

A bőr alatt fekszik a kör- és a platyhelminthes mozgásmód izmok. Platyhelminthes mozgásmód hosszanti izmok négy hosszanti szalagot alkotnak: kettőt a test háti oldalán és kettőt a hasi oldalon.

Platyhelminthes mozgásmód hosszanti szalag is lehet. Az oldalakon rajongói alakú izmok vannak elhelyezve, amelyek mozgásba hozzák a parapodia lebenyét. A bőr-izomtáska szerkezete az életmódtól függően nagyban változik. A talajfelszín lakói a bőr-izomtáska legösszetettebb felépítését mutatják, közel a fentiekhez.

dpdx paraziták és egészség

A férgek e csoportja a test szerpentinhajlításának és a parapodia mozgásának segítségével a szubsztrátum felszínén mászik be. A mész- vagy kitincsövek lakosai korlátozottan mozognak, mivel soha nem hagyják el menedéket. Ezekben a polychetesben az izmok erős hosszanti szalagjai a test éles villámgyors összehúzódását és a csőbe való mély bejutását biztosítják, amely lehetővé teszi számukra a menekülést a ragadozók, főként a halak támadásaitól.

platyhelminthes mozgásmód

A nyílt réteggel rendelkező izomzatban az izomzat rosszul fejlett, mivel az óceánáramok passzív módon hordozzák őket. A Nereis pelagica Nereis külső szerkezete Ivanov szerint : A - a test elülső része B - a test hátsó vége; 1 - antennák, 2 - palpsok 3 - perisztomikus antennák, 4 - szem, 5 - prostomium, 6 - szaglás fossa, 7 - peristomyum, 8 platyhelminthes mozgásmód parapodia, 9 - szetta, 10 - dorsalis antenna, 11 - pygidium, 12 - caudalis függelékek13 - szegmensÁbra.

Nereis pelagica parapodia Ivanov szerint : 1 - hátsó antenna, 2 - nototopodia lebeny, platyhelminthes mozgásmód - sörték, 4 platyhelminthes mozgásmód neuropodia lebeny, 5 - hasi antenna, 6 - platyhelminthes mozgásmód, 7 - acyula, 8 - notopodia Ábra.

Platyhelminthes mozgásmód többrétegű féreg keresztmetszete Natalie szerint : 1 - hám, 2 - gyűrűs izmok, 3 - hosszanti izmok, 4 - háti antenna kopoltyú5 - notopodia, 6 - tartó szetta acyula7 - idegpóda, 8 - nefridiumcsatorna, 9 - nefridiumcsatorna, 10 - ferde izom, 11 - hasi ér, 12 - petefészek, 13 - hasi inga, 14 - sörték, 15 - bél, 16 - egész, 17 - háti ér Másodlagos testüreg - összességében - a polihetekben nagyon változatos. A legeredményesebb esetben az egyes mezenchimális sejtek csoportjai az izomszalag belsejét és a belek külső felületét fedik le.

Ezeknek a sejteknek egy része képes összehúzódni, míg mások olyan csírasejtekké alakulhatnak, amelyek üregesen érnek, és csak feltételesen másodlagos B összetettebb esetben a coelomikus hám teljes mértékben lefedheti a belek és az izmok körét, és teljes mértékben ábrázolható a párosított metamer coelomic tasakok kialakulása esetén Amikor a páros coelom zsákokat minden egyes szegmensben bezárják a bél fölött és a bél alatt, dorzális és hasi mesentery vagy mesentery alakul ki.

A belek befedésével és a mesenterium kialakításával a mezoderma zsigeri levélének nevezzük. A coelomi septumban az erek fekszenek. A poliétestek belső szerkezete: A - idegrendszer és nephridia, B - a belek és az egész, C - a belek, az platyhelminthes mozgásmód és keringési rendszerek, oldalnézet Meyer szerint ; 1 - agy, 2 - periopharyngealis kapcsolat, 3 - a hasi ideglánc ganglionjai, 4 - idegek, 5 - nefridium, 6 - száj, 7 - egész, 8 - bél, 9 - diózis, 10 - mesentery, 11 - nyelőcső, 12 - a szájüreg, 13 - a garat, 14 - a garat izmai, 15 - a test falának izmai, 16 - a szaglási szerv, 17 - a szem, 18 platyhelminthes mozgásmód a petefészek, 19, 20 - erek, 21 - a platyhelminthes mozgásmód lévő érrendszer, 22 - a gyűrűs erek.

A kavitáris folyadék támogatja a test turgorját.

Állattan | Digitális Tankönyvtár

Amikor a gyűrű alakú izmok összehúzódnak, az üregfolyadék nyomása megnő, ami biztosítja a féreg testének rugalmasságát, amely a talajban történő mozgatáshoz szükséges.

Néhány férget a hidraulikus mozgásmód jellemzi, amelyben a hasi folyadék nyomás alatt végzett izom-összehúzódás közben a test elülső részébe desztillálódik, és erőteljes előrehaladást biztosít. Összességében a tápanyagok szállítása a belekből és a különféle szervekből és szövetekből származó diszimilációs termékek szállítása.

platyhelminthes mozgásmód

nemathelminthes biologi paraziták a vizeletben

A metánfridia tölcsérek általi felszabadítására szolgáló szervek egésze nyitva van, és biztosítják a metabolikus termékek, a fölösleges víz eltávolítását. Általában vannak olyan mechanizmusok, amelyek fenntartják a folyadék és a víz egyensúlyának biokémiai összetételét.

Recent Posts

Ebben a kedvező környezetben a coelom zsákok falán gonidok alakulnak ki, csírasejtek érnek, és egyes fajokban még fiatalkorúak is kialakulnak. A coelom származékai - egész ételeket használnak a szexuális termékek eltávolításához a testüregből. Emésztőrendszer   három osztályból áll A teljes elülső szakasz az ektoderma származékaiból áll. Az elülső szakasz egy szájnyílással kezdődik, amely a ventrális oldal peristómiáján található. A szájüreg átkerül az izomzatba, amely élelmezési tárgyakat rögzít.

Sokféle polychaete fajban a garat kifelé fordulhat, mint egy kesztyű ujja. A ragadozókban a garat több rétegből áll, gyűrűs és platyhelminthes mozgásmód izmokból, erős kitinpofákkal felfegyverkezve, valamint apró kitinlemezekből vagy tüskékből álló sorokkal, amelyek szilárdan tudják tartani, megsebesíteni és összetörni a fogott zsákmányt.

Növényevő és étvágytalan formában, valamint szelektív polychaete-ban a garat puha, mozgatható, folyékony ételek nyelésére alkalmas. A garat után a nyelőcső következik, platyhelminthes mozgásmód a nyálmirigyek, szintén ektodermális eredetű vezetékei nyílnak. Egyes fajoknak kis gyomoruk van. A középső bél az endoderma származéka és szolgál a tápanyagok végső emésztésére és felszívódására. A ragadozók esetében a bél középső része viszonylag rövidebb, néha párosított vak oldalzsebekkel van felszerelve, és növényevőknél a bél középső szakasza hosszú, kanyargós, és általában emészthetetlen élelmezési törmelékkel van tele.

platyhelminthes mozgásmód féregtabletták, amelyek jobbak

A bél hátsó része platyhelminthes mozgásmód eredetű, és képes ellátni a test vízmérlegének szabályozását, mivel ott a víz részben visszajut a vissza a coelom üregébe.

A hátsó bélben ürülék alakul ki. A végbélnyílás általában az anális lebeny hátulsó oldalán nyílik. A poliétesteknek főleg a bőr légzése van. Számos fajnak vannak hátsó bőrhéja, amelyek parapodialis antennákból vagy a fej függelékeiből vannak kialakítva. A vízben oldott oxigént lélegzik. A gázcsere a bőr kapillárisainak vagy az ágak függelékeinek sűrű hálózatában zajlik.

BIOLÓGIA ea. Állattan

Keringési rendszer   zárva, és gyűrűs erekkel, valamint perifériás platyhelminthes mozgásmód összekapcsolt háti és hasi törzsből áll A vér mozgása a következő. A vér a háti, a legnagyobb és lüktető érön keresztül a test fejéhez folyik, és a hasi végén - ellentétes irányban. A test elülső gyűrű alakú erekben a vért a hasi deréküregből desztillálják, és a test hátuljában fordítva.

Az artériák a gyűrűs erekből parapodához, kopoltyúkig és más szervekig indulnak, ahol kapilláris hálózat alakul ki, ahonnan a vért olyan vénás edényekbe gyűjtik, amelyek a hasi vércsatornába áramlanak. A polychetesben a vér gyakran vörös, mivel a vérben feloldott hemoglobin platyhelminthes mozgásmód pigment van jelen. A hosszanti erek felfüggesztésre kerülnek a mesenteriumon mesenterya gyűrűs edények áthaladnak a disszipáción. Néhány primitív poliéttában Phyllodoce nincs keringési rendszer, és a hemoglobin feloldódik az idegsejtekben.

Platyhelminthes Rap

Ürülék rendszer   A polychaete-et leggyakrabban a metanephridia képviseli. Ez a nephridia típus először jelenik meg a annelid típusban. Mindegyik szegmensben van egy pár metánfridia Minden metanephridia egy tölcsérből áll, amely belsejében ciliákkal platyhelminthes mozgásmód és egészben nyitva van.

  1. A földigiliszták, a talajban mozog és a mozgás.
  2. Ellenőrző kérdések a
  3. Parazita nélküli szervezet
  4. PALEONTOLÓGIA. - jegyzet - - PDF Free Download
  5. Untitled - egy puha puhatestű. Biológia a líceumban
  6. Protozoa parazita amoeba infusoria
  7. BIOLÓGIA ea. Állattan - PDF Ingyenes letöltés

A csíra nephridiumba történő mozgatása a szilárd és folyékony anyagcseretermékeket hajtja végre. A nephridium tölcsérből egy csatorna húzódik, amely áthatol a szekciók közötti szekcióban, és egy másik szegmensben kifelé nyílik egy ürítő lyukkal.

platyhelminthes mozgásmód

Kanyargós csatornákban az ammónia nagy molekulájú vegyületekké alakul, és a víz teljes egészében felszívódik. Különböző típusú polihettekben a ürülék szervei lehetnek eltérő eredetűek. Platyhelminthes mozgásmód néhány poliéttánál ektodermális eredetű protonephridia van, hasonló a Ábra. A poliétestek ürülékrendszere és kapcsolata a társtermékekkel Brian szerint : A - protonephridia és a tölcsér hipotetikus ősbenB - protonephridia nephromyxia, C - methanephridia és tölcsér, G - nephromyxia; 1 - egész, 2 - szexuális tölcsér coelomodut3 - protonephridia, 4 - methanephridia felépítése a lapos és a kerek férgekkel.

A legtöbb fajt ektodermális eredetű metanephridia jellemzi.

PALEONTOLÓGIA. - jegyzet -

Az egyes képviselőkben komplex képződmények alakulnak ki - nephromyxia - a protonephridia vagy metanephridia nemes tölcsérekkel való összeolvadásának eredménye - mesoderma eredetű társtermékek. Ezenkívül a giardia vacuna zoetis epitélium klorogén sejtjei elválaszthatják a kiválasztási funkciót. Ezek a különféle felhalmozódási vesék, amelyekben a kiválasztott szemcsék lerakódnak: guanin, húgysavsók.

Ezt követően a klorogén sejtek elpusztulnak, és a nephridia útján eltávolítják őket a coelomból, és platyhelminthes mozgásmód helyettesítik őket.

Lásd még