Fergek jellemzese, Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

fergek jellemzese

Örvényférgek osztálya Az ektoderma egy vagy több sejtrétegű kültakaróvá alakult, és szoros kapcsolatban áll a mozgási rendszerrel, a tömlő alakú simaizomzattal.

Ez az egységes bőrizomtömlő, amely az állatok testfalát képezi.

 • Ember elleni gyógyszerek listája
 • Mit tud pinworms
 • Férgek gyógyszere
 • Általános jellemzés Írta: Dr.
 • Általános jellemzés | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár
 • Férgek törzsei - Biológia kidolgozott érettségi tétel | Érettséepivk.hu

A csalánozók ősbélürege bélcsatornává fejlődött tovább. A hasi oldalukon található szájnyílásukon veszik fel a táplálékot, amely az előbélbe garat kerül. A garat gyakran kiölthető. Innen a táplálék a vakon végződő középbélbe jut.

A középbél fergek jellemzese elágazik és a test minden részébe eljuttatja a táplálékot. Az ilyen bélcső-típus a béledényrendszer. Kiválasztó szervrendszerük az egész testet behálózó elővesécske rendszer. Légzésük diffúz. A szervek szabályozását egyszerű idegrendszer végzi. A test feji végén fényérzékelő sejtek vannak. Az idegrendszer központi része az agydúc. Fajok: gyászplanária, tejfehér planária, füles planária.

Bélférgek, bélférgesség

Szívóférgek vagy Mételyek osztálya Kizárólag belső vagy külső élősködők, ezért testfelépítésük ehhez alkalmazkodott. Szájnyílásuk mellett tapadókorongok vannak, garatjuk izmos fala szívásra fergek jellemzese.

Bélrendszerük elágazó és vakon végződik. Egyedfejlődésük bonyolult.

Férgek törzsei

Például a májmétely petéje a gazdaállat ürülékével távozik. A lárva vízicsigafajokban élősködik, és többször átalakul. Az utolsó lárvaalak elhagyja a csigát és a fűszálakkal a legelő állat belsejébe kerül. Galandférgek osztálya A belső élősködéshez szélsőségesen alkalmazkodott.

Bélcsatornája elcsökevényesedett, a tápanyagokat egész testfelületén veszi fel. Teste ízekre tagolódik. Az ízekben találhatók az ivarszervek. Önmegtermékenyítéssel szaporodik. A peték az ürülékkel kerülnek a külvilágba.

Google Kitaplar

Faja: pl. Hengeresférgek törzse Az ősi laposférgektől származtathatók.

fergek jellemzese férgek és testhőmérséklet

Egyes esetekben már több sejtrétegűvé váló kültakarójukat kemény, ellenálló védőréteg, kutikula képezi, amely egyben primitív külső vázul is szolgál. Szájnyílásuk a test elülső végére tolódott, valamint az elő és középbél után itt fergek jellemzese meg először az utóbél. Az utóbélen végbélnyílás található, ezáltal a béltartalom egy irányba halad.

A férgek kezelési rendje felnőttkorban a testüregfolyadék látja el tápanyagokkal. Légzésük az egész testfelületen játszódik le. Kiválasztószerveik az elővesécskék.

szurke fereg szarmazasa Trichinella élet

Többségük váltivarú. Fonalférgek osztálya Szabadon élők vagy gazdaszervezetben fergek jellemzese. A talajlakó fonalférgek az avar bomló anyagait fogyasztják.

Általános jellemzés

Az élősködők a növényeket károsítják pl. Az orsógiliszták a bélcsatornában élősködnek. Fajai: pl. Szabadon élő, vékony, hosszú testű, cérnaszerű férgek. Gyűrűsférgek törzse Típusállat a közönséges földigiliszta. A közönséges földigiliszta teste szelvényekből épül fel.

A testüreg kamrácskákra oszlik, a szelvényeket egymástól elválasztó hártyás fal miatt.

meddig, mióta a tabletta férgek meghalnak milyen szék férgekkel

A fejlebeny kivételével minden szelvényen négy pár serte található. Az érzékelés, a mozgás és a légzés szerve a bőrizomtömlő. A legkülső rétege egyrétegű hengerhám, mely kutikulát termel. A hámrétegben érzéksejtek és mirigysejtek találhatók.

Laposférgek kültakarója és mozgása

A feji végén lévő különleges érzéksejtek fergek jellemzese a fényt is érzékelik. A mirigysejtek tartják nedvesen a kültakarót. Ez fontos a mozgás és a légzés szempontjából, ugyanis bőrükön keresztül lélegeznek. Mozgása jellegzetes féregszerű mozgás. A bélcsatorna termeli az emésztőnedvet. A bélcsatorna részei: előbél, melynek szakaszai: szájüreg, garat, nyelőcső, begy, zúzógyomor; középbél és utóbél.

Keringési rendszere zárt, a vér összefüggő vérérrendszerben kering, ugyanakkor egyes alkotói és a légzési gázok a hajszálerek falán keresztül közlekednek a környező szöveti sejtekben.

Háti és hasi véredénye van.

Férgek, egyebek

Vére vörös színű a hemoglobin miatt. Vörösvérsejtjei nincsenek, viszont a vérben nagy számban találhatók falósejtek. Kiválasztószervei a páros vesécskék. Idegrendszere dúcidegrendszer. A dúcok és idegrostkötegek úgynevezett hasdúcláncot alkotnak. Hímnős állat, ivarosan szaporodik. Megtermékenyítésük kölcsönös. A földigiliszta rendkívül hasznos állat.

Legfrissebb tételek

Mozgásával keveri a talajrétegeket, járataival javítja a talaj átszellőztetését is. Minden testszelvényükön, mindkét oldalon található egy-egy izmos nyúlvány, csonkláb.

fergek jellemzese vakcina méregtelenítés

Piócák vagy Nadályok osztálya Serte nélküli gyűrűsférgek. Testük elől szívó- hátul kerekféreg giardia kezelés végződik. Szívókorongja közepén található fogazott állkapcsa kitinfogak. Mirigyváladéka véralvadásgátlót hirudin tartalmaz.

 • Magyarra átültette és kibővítette: Dr.
 • Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis
 • Szalagféreg lárvák a húsban
 • Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején.
 • Bélféreg, Bélférgesség - Betegségek | Budai Egészségközpont
 • Immunoglobulin e paraziták
 • Giardiasis gyermekekben protokoll

Lásd még