Szivfereg terkep,

Szívférgesség | epivk.hu

Terjed a szívférgesség és a bőrférgesség Magyarországon szívféreg szívférgesség Dirofilaria Kategória: Betegség leírásokEgyébSzívférgesség és Bőrférgesség A bőrférgességet és a szívférgességet két hasonló fonálféregfaj okozza Dirofilaria repens és Dirofilaria immitis.

szivfereg terkep kerek férgek és petesejtjeik kezelése

A fertőzés kutyákban és macskákban is előfordul, bár macskákban sokkal ritkábban találkozunk vele. A férgek terjesztésében a szúnyogoknak, mint köztigazdáknak van szerepe, a fertőzöttség az állatok között közvetlen érintkezéssel nem terjed.

szivfereg terkep giardia humanos sintomas

Az anyaállatról az utódokra viszont átvihető a magzati keringéssel. A szívférgesség korábban a Földközi-tenger menti országokban volt gyakori, hazánkban csak behurcolt eseteket írtak szivfereg terkep, azonban az utóbbi években sajnos a helyzet megváltozott.

Bőrférgesség A bőrférgesség az állatokban a bőr alatti kötőszövetben kialakuló csomókban nyilvánul meg.

Sütik használata

Ezekben a csomókban a szivfereg terkep bőrféreg megtalálható. Mivel a férgek teljes kifejlődéséhez minimum 6 hónap szükséges, ezért csak hónaposnál idősebb kutyákban fordulhat elő.

Szívférgesség - csak egyszerűen

A csomók nem fájdalmasak, az állatnak általában nem okoznak diszkomfortot, azonban jelentőségük mégis nagy. Ugyanis a szúnyogok közvetítésével az ember is fertőződhet, és az arc, szemhéjak bőre alatt, szivfereg terkep a szemben vagy más testtájakon hónalj, herezacskó bőre is kialakulhatnak férgeket tartalmazó csomók.

Szívférgesség A szívféreg kifejlett alakjai a kutyák, macskák szívében és a szívből kiinduló nagyerekben élősködnek. A fertőzöttség szivfereg terkep féreg kifejletté válása előtti időszakban a szúnyog csípésétől hónap általában tünetmentes. A betegség korai szakasza szintén nem jár súlyos tünetekkel, esetleg fáradékonyság, lesoványodás, száraz köhögés jelentkezik.

Szívférgesség

A kifejlett féreg akár 7 évig is élhet, az állat szervezetében szaporodik, ezzel a tünetek is lassan, fokozatosan súlyosbodhatnak. Évek alatt szivfereg terkep és annak tünetei alakulnak ki, azaz súlyos gyengeség, nehezített légzés, köhögés, hasi folyadékgyülem. Emberekben a szúnyogcsípést követően nem fejlődik ki a kifejlett szívféreg, de a beoltott féreglárva a tüdő szöveteiben vándorolhat, majd ott, gócokat képezve eltokolódik.

Súlyos szívbetegség nem, de átmeneti légúti tünetek kialakulhatnak. A fertőzöttség kimutatása Mind a kifejlett bőr- mind a kifejlett szívféreg mikroszkópikus lárvákat termel a kutya, macska szervezetében, amelyeket mikrofiláriáknak nevezünk.

invazív szarvasmarha- féreg stádium

A mikrofiláriák a vérben fejlődnek és a legnagyobb számban — óra között, azaz a szúnyogok rajzási időszakában fordulnak elő a vérben. Jó eséllyel, vérvétellel és egyszerű vérkenet vizsgálattal kimutathatók. Azonban mikroszkópos vizsgálattal a bőr- és a szívféreg mikrofiláriája nem különíthető el.

Ezért, amennyiben megtaláljuk a féreglárvákat, célszerű további, az elkülönítésre alkalmas vizsgálatot végezni.

szivfereg terkep

A szívféreg azonosítására megbízható, az állatorvosi rendelőben egyszerűen használható gyorsteszteket gyártanak. A kimutatásról részleteket itt olvashat.

Terjed a szívférgesség és a bőrférgesség Magyarországon

Megelőzés, kezelés A bőr- és szívférgesség szúnyogszezonban havonta alkalmazott, megfelelő cseppentős ún. Egyidejűleg a szúnyogokat hogyan lehet megtisztitani a parazitakat cseppeket, nyakörvet is célszerű alkalmazni Advantix, Scalibor, Foresto. Ha bőrférgesség igazolódik, a megelőzésre szivfereg terkep szerek három hónapon át alkalmazva mind a féreglárvákat, mind a kifejlett férgeket elpusztítják.

Fontos tudni azonban, hogy súlyos fertőzöttségnél hirtelen, nagy mennyiségben elpusztuló féreglárvák tömege átmeneti tüneteket okozhat.

Bőrférgesség

A szívférgesség kezelése sajnos nem ilyen egyszerű. Az említett készítmények csak azt akadályozzák meg, hogy a mikrofiláriák újabb, kifejlett férgekké alakuljanak. Azonban a felnőtt férgeket és az általuk termelt újabb mikrofiláriákat nem pusztítják el. Tehát a kutya továbbra is fertőzőképes lesz a környezetében élő más állatok számára, valamint ezzel nem tudjuk megakadályozni a már kifejlődött, szívben élő férgek kártételét.

Szívféreg-térkép A Ceva gyógyszergyár által kezdeményezett adatgyűjtés alapján azt mutatja megyénkénti bontásban, hogy hány, bizonyítottan szívférges kutyát találtak.

Mivel ezek más gyógyszerrel melarsomin vagy sebészi eljárással történő kezelése nagy kockázatot rejt magában, nem rutin eljárás. Szívférgesség esetében tehát jelenleg a megelőzésen van a hangsúly.

A Futrinka Egyesület ban szeretné a gondozásába került kutyákon keresztül felhívni a figyelmet a szívférgességre, hiszen ez a parazita már jelen van, és mostanra azt is kijelenthetjük, hogy a terjesztésben szerepet játszó szúnyog is meghonosodhatott az országban, hiszen olyan eseteket is regisztrálunk, ahol kizárt, hogy az adott kutya valaha is járt volna külföldön. Januárban az előző évről szivfereg terkep gondozásunkban maradt, szívférges kutyákkal indítottuk a térképet, és ahogy egy-egy új védencünket pozitívra teszteltük, úgy sokasodtak a képek. Elmondható, hogy a Tisza teljes vízgyűjtő területéről van érintett kutyánk, fokozottan érintett Csongrád, Szarvas és Debrecen térsége, de Miskolc környékéről is van kezelés alatt álló kutyánk. Megdöbbentő, ugye? Sajnos a fertőzés terjedéséhez a szúnyogokon kívül a tájékozatlan gazdák is hozzájárulnak.

Lásd még