Féreg szlovakul.

Dedinszky Gyula: Írások Békéscsaba történetéből, néprajzából - Közlemények Békés megye és környéke történetéből 5.

gyermekek aszcariasis diagnosztizálása

Gyula, Dedinszky Gyula: Írások Békéscsaba történetéből, néprajzából - Közlemények Békés megye és környéke történetéből 5. Gyula, Szlovák parasztok élete a békéscsabai tanyákon most senki sem tudja megállapítani, hogy féreg szlovakul lakosságcsere utáni Békéscsaba A tanyavilágnak szlovák nyelvi szempontból ezek szerint mindig konzerváló ereje volt. Ez több szempontból is természetes.

féreg szlovakul aszcariasis differenciáldiagnosztika

Először is a tanyai lakosok családi nyelve a szlovák volt, s így a magyar tanítási nyelvű iskolát látogató gyermekek is féreg szlovakul iskolából hazatérve szlovákul beszéltek szüleikkel, jó ideig testvéreikkel is.

Az iskolát kijárt és a katonai szolgálatukat letöltött tanyai fiatalok hazatérve, állandó jelleggel szlovák környezetbe kerültek és abban is maradtak.

féreg szlovakul

A tanyavilág volt s máig is Békéscsabán a szlovák nyelv fellegvára. Sokáig az volt a helyzet, hogy féreg szlovakul csabai tanyai lakosság köréből a férfiak tanultak meg jobban féreg szlovakul, hiszen ők jártak be a városba hivatalos ügyeket intézni, ők voltak katonák, egy időben leventék, ahol a magyar nyelvet el kellett sajátítaniok. Az asszonyok egész életüket a családon belül és a tanyán élték le, közöttük többen akad­tak, akik egyszerűen nem is beszéltek magyarul.

Némileg változott, sőt fordult a helyzet az első világháború után.

féreg szlovakul

Ekkor a jobb, sőt már a közepes gazdacsaládok féreg szlovakul közül sokan kijárták a polgári iskolát, nemcsak elsajátották, de meg is szerették a magyar nyelvet, magyar regényeket, verseket, folyóiratokat olvastak s a magyart tették meg családi nyelvüknek is.

Magam tapasztaltam az es évek családlátogatásai során a legtávolabbi sopronyi tanyákon, hogy a fiatal gazda szlovákul beszélgetett velem, a fiatalasszony azonban még a neki szlovákul feltett kérdéseimre is magyarul válaszolt, magyarul beszélt gyermekeivel is.

anthelmintikum gyermekek számára

A féreg szlovakul környezet azonban nemcsak általában a szlovák nyelvet konzerválta, hanem ez a környezet őrizte meg legfőképpen a csabai szlovák tájnyelv jel­legzetességeit.

Az elmúlt évben elkészítettem a csabai szlovák tájnyelv kis-szótárát, nem volna értelme az anyagot újra elővennem, mégis hadd álljon itt néhány érdeke­sebb békéscsabai tájnyelvi szó és kifejezés, mind csak olyan, mely a tanyai élettel kap­csolatos.

A szavak magyar jelentése irodalmi szlovák formája tájnyelvi forma állatok: féreg, rovar bogár, kukac lepke gyöngytyúk szarvasmarha kutya hmyz bobac chrobák bobák cerv hlavácik motyl ljetacka perlicka popracka rozny dobytok statok pes Spiro

Titokzatos létformák 6. rész. Férgek és mohaállatok

Lásd még