Fascioliasis emberben

A betegség az egész világon előfordul, de leggyakoribb juhtenyésztő országokban, különösen, ahol nyers salátát esznek.

Ascorida férgek

A kórokozó hordozója sokfajta emlős állat lehet, de legfontosabb a juh. A férgek életciklusuk során a felnőtt korukban a hordozó állat belében élnek, innen a széklettel a peték az édesvizekbe kerülnek, ott a csigákban ez egy közti gazda fejlődnek tovább, majd visszajutnak az édesvizekbe, és a az embert a nyers növények fogyasztásán sárga pirula férgektől fertőzi meg.

Az emberi szervezetben a bejutnak a bélbe, és a bélfalon és a hasüregen keresztül bejutnak a májba, ahol az epeutakban élnek, és annak károsodását okozzák. A betegség oka: A betegséget, májmételyféreg fertőzés Fasciola hepatica okozza, a féreg levél alakú és fascioliasis emberben cm nagyságú. A betegség hordozója lehet sokféle emlős állat, de legfontosabb a juh, közti gazda a csiga.

fascioliasis emberben

A fertőzés vízzel, és nyers vízi fascioliasis emberben fogyasztásával terjed. Átmeneti fertőzést okozhat, szarvasmarha- és juhmáj fogyasztása is.

A betegség tünetei: A fertőzés általában enyhe. A betegségnek három formáját különíthetjük el: heveny, idült lappangó, és idült elzáródásos formát. A heveny betegség esetén: a beteg mája megnagyobbodik jobb oldali bordaív alatt hasi fájdalom, puffadás jelentkezikés érzékennyé válik, és magas láz, fejfájás, étvágytalanság, hányás, izomfájdalmak, viszkető bőrkiütések jelentkeznek.

fasciolasis

Kialakulhat sárgaság, testsúlycsökkenés, és elesett állapot, ha a fertőzés súlyosabb. A beteg vérszegény lehet. Idült latens betegség esetén: a betegek többsége panaszmentes, néhány betegnél májmegnagyobbodás, és a fenti tünetek jelentkezhetnek.

fascioliasis emberben

Idültelzáródásos betegség esetén: azt jelenti, hogy a fertőzés miatt az epeutak elzáródnak, ekkor sárgaság, hasi fascioliasis emberben, láz jelentkezhet. Elvégezhető vizsgálatok: A beteg panaszai, orvosi vizsgálatán kívül vér- széklet tenyésztéses vizsgálatot, a máj szövettani- és hasi ultrahang- esetleg CT vizsgálatot számítógép segítségével végzett röntgen és sebészeti hasi feltárást végezhetnek.

A betegség várható kezelése: A betegek kezelése során, féregellenes fascioliasis emberben kezelésre van szükség. Javaslatok: A fertőzött területre utazóknak fontos tudni a fascioliasis emberben, ha tüneteket észlelnek, fontos mielőbb felkeresni az orvost, hogy a szükséges kezelést elkezdhessék.

Fascioliasis az emberben: a fertőzés útvonala és a fejlődés ciklusa

A betegség előfordulási területén tartózkodni kell a nyers növények fogyasztását a növények mosása nem pusztítja el a férgeket! A betegség várható lefolyása: Korai, és enyhe fertőzésben a kezelés után az életkilátások nagyon jók.

A kezelésnek jelentős mellékhatásai lehetnek. Labor és diagnosztikai vizsgálatok:.

Lásd még