Ergot parazita, Anyarozs vagy varjúköröm (Claviceps purpurea) | Körinfo

ergot parazita

ergot parazita cdc a parazitákról

Az anyarozs egyes hatóanyagai a ergolin b lizergsav c ergotamin Az alkaloidokon kívül az anyarozs még egy sor, különböző szerkezetű hatóanyagot tartalmaz, mint például kéntartalmú hisztidinszármazékokat pl. A gomba hatóanyagainak egy része simaizom-összehúzó hatású.

férgek paraziták példák

Ezeket elsősorban a centrális és perifériális vérzések csillapítására és a szülészeti gyakorlatban méhösszehúzó hatása miatt alkalmazzák. További jelentősége van a migrén és a Parkinson-kór kezelésében is.

milyen nevezik a bőr alatti férgeket? hagyományos férgek kezelése

Terápiás jelentősége miatt az anyarozst mesterségesen fertőzött rozstáblákon termesztik, mert mint obligát parazita, táptalajon nem tenyészthető. A modern kémia igen fontos és értékes gyógyszerek alapanyagát állítja elő a Claviceps purpurea, illetve a Claviceps paspali által termelt ergotaminból. A kémiai kutatások alapjául az a felismerés szolgált, hogy a természetes anyarozs alkaloidok alapépitőköve, mert a lizergsav könnyen ergot parazita más molekulákhoz. Hosszú időn át senki sem gondolt arra, hogy ennek az anyagnak pszichoaktiv hatása lenne.

humán diphyllobothriasis tünetei sterlitamak parazita kezelés

A központi idegrendszerre kifejtett hatás: az ergot parazita lizergsav-ditilamidja LSD az anyarozs félszintetikus alkaloidja, élénk hallucinációkhoz vezet, a m eszkalin hatásához hasonlóan. Kezdetekben alkoholisták és skizofrének pszichiátriai kezelésére alkalmazták, de a kezelések csődöt mondtak, mivel a betegeknél erős hallucináció és személyiségmódosulás következett be.

féreggyógyszer 8 éves gyermekek számára pasziánsz fordítás

A skizofrének állapota, pedig romlott. Az elvégzett állatkísérletek is meglepő eredményt.

Lásd még