Csontevo fereg, Tudomány: Savat használnak fúrásra a csontevő férgek | epivk.hu

Leengedtek a vízbe egy tetemet, és megnézték, hány nap alatt falják fel a csontevő férgek

csontevo fereg

Tweet Egy mélytengeri csontevo fereg, amelyről úgy hitték, a bálnákkal együtt fejlődött, valójában már a prehisztorikus időkben jelen volt, és óriási tengeri hüllők tetemét fogyaszthatta. A Királyi Társaság Biology Letters folyóiratában közölt tanulmányban a kutatók feltárják, hogyan lelték fel az Osedax árulkodó nyomait a Cambridge-i Egyetem Sedgwick Múzeumának egyik plesiosaurusleletén.

Nicholas Higgs, a vizsgálat szakembere kifejtette, az elmúlt évtizedekben a mély tenger vizsgálata több száz új faj felfedezéséhez vezetett, amelyek egyedülálló adaptációkkal maradnak életben a szélsőséges környezetekben. Mindez fontos csontevo fereg csontevo fereg fel származásukról és evolúciójukról.

  1. Index - Tudomány - Savval dolgozik a csontevő féreg
  2. Morris féreg

Magyarázata szerint az eredmények arról tanúskodnak, hogy eme csontevő férgek nem a bálnákkal együtt fejlődtek, hanem már nagy testű tengeri hüllők csontvázát is fogyasztották a dinoszauruszok korában. Ennélfogva az Osedax rengeteg csontváznál lehetetleníthette el a megkövesedési folyamatot, ami gátolja az információszerzést eme kihalt leviatánokkal kapcsolatban.

a parazitak attol felnek aszcariasis fertőzés forrása

Az Osedax antarcticus csontevőféreg-faj. Fotó: AFP Az emberi ujj hosszúságú Osedax világszerte megtalálható az óceánokban mintegy méteres mélységig. A férgek Siboglinidae családjához tartozik, amelyek kifejlett egyedeinek nincsen szájuk és emésztőrendszerük.

Hozzászólások

Helyette gyökérszerű indákkal hatolnak be a csontba, rajtuk keresztül felszívják a csontkollagént és lipideket, amelyeket aztán a bennük élő baktériumok alakítanak át energiává. Általában bálnacsontokat fogyasztanak, ezért sok kutató úgy hitte, hogy 45 millió évvel ezelőtt együtt fejlődtek ki, elválva ama rokonaiktól, amelyek kemoszintézissel jutnak táplálékhoz.

csontevo fereg

Ismert családfájuk folyamatosan nő, az utóbbi években csak a kaliforniai Monterey-kanyonban 17 új fajukat fedezték fel. Nicholas és a kutatás vezetője, Silvia Danise egy Cambridge-ben feltárt plesiosaurus csonttöredékeit, illetve egy Burhamben fellelt tengeri teknős maradványait vette szemügyre.

Csontevő férgeket fedeztek fel a tenger mélyén

CT-szkennerrel számítógépes modelleket tudtak készíteni a csontokról, ekkor találták meg az Osedax üregfúró technikájának megfelelő, árulkodó furatokat a plesiosaurus megkövesedett uszonyán, illetve a tengeri teknős bordáján és teknőjén. Danise csontevo fereg, az Osedax múltbeli jelenlétére utaló egyre több bizonyíték, illetve képessége a gerinces csontvázak széles tárházának gyors elfogyasztására azt sugallja, hogy a faj figyelemre méltóan káros hatással lehetett a maradványok megőrződésére a fosszilis adatok között.

csontevo fereg

Ennélfogva felelős lehet a tengeri gerincesek anatómiáját és a tetemeken táplálkozó közösségeket érintő tudásunkban tátongó hiányosságokért is. Az adatok szerint az Osedax-férgek opportunista táplálkozók.

A krétakori kihalást követően az óriási tengeri gerincesek eltűntek, mígnem meg nem jelentek az első bálnák. Eme 20 millió éves hiátusban a férgek nagy testű halakkal és tengeri teknősökkel táplálkozhattak.

Bizarr csontevő férgek nyomait fedezték fel hárommillió éves fosszilizálódott bálnacsontokban, amelyek Olaszországban, Toscanában kerültek elő, és ez az első lelet, amely arról tanúskodik, hogy az Osedax nemzetséghez tartozó fajok jelen voltak a Földközi-tengerben. A Leedsi Egyetem kutatói a felfedezésről a Historical Biology című folyóiratban számoltak be. Az Osedax-férgeknek nincs szájuk, vagy bélrendszerük, a csontokat úgy fogyasztják el, hogy gyökérszerű szöveteket növesztenek. Utóbbiak növekedésük során felolvasztják a csontot - olvasható a Science Daily  tudományos hírportálon. Élő Osedax-férgeket Osedax mucoflorix - csontevő takonyvirág csontevo fereg fedeztek fel a Monterey-öbölben, Kaliforniában.

Lásd még